2002 yılında 145 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi 2021 yılında 9 kat artış ile 1,32 milyon tonu aşmıştır. Tarımsal faaliyetin en önemli unsuru olan tohumculukta tüm zamanların rekoru kırılmıştır.
Türkiye tohum tedarik sistemi içerisinde yerli tohum kullanım oranını artırarak, sektörel bazda rekabetçilik kapasitesinin sürdürülebilirliğini sağlamak, güvenli, verimli ve izlenebilir gıda üretiminin temelini sağlayarak pazarlamada markalaşma oluşturmak, ülke ekonomisi için yeni istihdam sahaları oluşturarak katma değeri artırmak, tarımsal üretimde artış ve kalitenin yükselmesini sağlamak, kent tarımının yerli çeşitler kullanılarak yaygınlaştırılmasını sağlamak hedeflenmiştir.
Yerli Hibrit Çeşitlerin Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi
Yerli ve Milli Tohumculuk politikaları çerçevesinde Ar-Ge çalışmaları tamamlanan yerli hibrit tohumların rekabet gücünün geliştirilmesi ve çiftçi şartlarında yaygınlaştırılması amacıyla tohumluk üretim, dağıtım ve pazarlama sistemlerinin kurulması ile ülkesel tohum tedarik sistemi içerisinde yerli tohum oranının artırılarak güvenli gıda arzının sürdürülebilirliğini sağlamak ve sektörün teşvik edilerek Ar-Ge'ye ayrılan payınında artırılması amaçlanmaktadır. 2002 yılında 55 milyon dolar olan sertifikalı tohum ithalatı, 2021 yılında 228 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2002 yılında 17,3 milyon dolar olan sertifikalı tohum ihracatı yaklaşık 13 kat artarak 2021 yılında 215 milyon dolara ulaşmıştır. 2021 yılında 117 ülkeye tohumluk ihracatı yapılmıştır. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2002 yılında %31 iken 2021’de %94’e yükselmiştir. Yurt içinde kullanılan sertifikalı tohumluğun %96’sı yurt içinde üretilen yerli tohumla karşılanmaktadır.