Yargıda Bilişim Altyapısı/Teknolojileri

Açıklama

Tarihi ve kültürel unsurları birer cazibe merkezine dönüştürmektir.

Vizyon

Adalet hizmetlerinde bilişim teknolojilerinin kullanımı adalete erişim olanaklarını geliştirmekte ve dolayısıyla hukuk devletinin güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlamaktadır.

01.01.2019 Referans

Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nün oluşturulması

01.01.2017 Referans

e-satış Projesi, IDC Türkiye CIO Ödüllerinde Kamu alanında Best Business Enablement Project of the Year (Yılın En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi) kategorisinde 1.lik ödülüne layık görülmüştür.

01.01.2012 Referans

Birleşmiş Milletler Kamu Hizmetleri Ödüllerinden İkisi UYAP Bilişim Sistemi'ne Verildi.

01.01.2010 Referans

Bilişim Yıldızları E-Dönüşüm Yarışmasında Adalet Bakanlığı UYAP Projelerine 5 Ödül Birden Verildi.

01.01.2009 Referans

UYAP, Oracle Tarafından Düzenlenen En Çevreci Projeler Yarışmasında Ödül Kazandı.

01.01.2005 Referans

2005 yılı için verilen eTR büyük ödülü UYAP ile Adalet Bakanlığına verilmiştir.

01.01.2004 Referans

Yaygınlaşmaya başlanması

01.01.2001 Referans

UYAP I, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatını kapsamaktadır. Adalet Bakanlığı tarafından 2000 yılında projenin temelini oluşturacak Donanım, Yapısal Kablolama ve Yazılım Teknik Şartnamelerinin hazırlanması üzerine, UYAP I çalışmalarına başlanmıştır.

01.01.1999 Referans

Yargıda Bilişim Altyapısı/Teknolojileri: Uyap/Segbis/Celse

UYAP uygulamaları ile yargı hizmetleri teknolojik gelişmelerle güçlendirildi ve yargıda bilişim alanında tarihi bir dönüşüme imza atıldı. UYAP bünyesinde Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemini (SEGBİS) kuruldu. Böylece; vatandaşlarımızın birçok davada ifade vermek için uzaktaki mahkemeye gitmesine gerek kalmadı. 2013 yılından itibaren gerçekleştirilen toplam video konferans görüşme sayısı 2022 yılı Eylül ayı itibarıyla 2 milyon 931 bin 553’tür. Bu sayede, mahkeme önüne çıkarılana kadar özgürlüklerinin kısıtlanmasının önüne geçilmesi sağlanarak vatandaşların hayatı kolaylaştırıldı. Ceza İnfaz Kurumlarında tutuklu hükümlü bulunanların bulunduğu yerden duruşmalara katılması mümkün hale getirildi. SEGBİS ile yargılamalar hızlandı, hak ihlallerinin önüne geçildi. Hukuk yargılamalarına e-duruşma sistemi kazandırıldı. Böylece avukatlar, farklı ya da bulundukları şehirdeki hukuk yargılamalarına, istedikleri takdirde video konferansla ofislerinden katılır hale geldi. CELSE (Mobil Avukat Bilgi Sistemi) ile avukatların duruşmalarının tarih ve saatlerini anlık olarak takip edebilecekleri ve mazeret dilekçesi gönderebilecekleri bir mobil uygulama hayata geçirildi. Avukat ve vatandaşların internet üzerinden dava açabilmeleri ve işlem yapabilmeleri sağlandı. e-Adalet Vatandaş Mobil Uygulaması geliştirilmiş ve vatandaşlarımızın adalete erişimi kolaylaştırılmıştır. Adalet Vatandaş Mobil Uygulama Projesi ile vatandaşların cep telefonlarında yer alan uygulamalardan dava dosyalarına ilişkin bilgileri kontrol edebilmeleri sağlanmıştır. Bu uygulamadan Türkiye genelindeki tüm Adli ve İdari Yargı birimleri ile İcra Dairelerinde taraf olunan dava ve takipler, dosya kapak bilgileri ve duruşma bilgilerine mobil cihazlar üzerinden erişebilmektedir. UYAP Sisteminin hayata geçirilmesinden itibaren günümüze kadar toplam 53 kurum ve kuruluş ile 166 Entegrasyon gerçekleştirildi. UYAP üzerinden sunulan Veraset İlamı ve Mirasçı Bilgilerinin e-Devlet üzerinden sorgulanması sağlanmıştır. Bazı kişi ve kurumlar için elektronik tebligatı zorunlu hale getirerek yargı süreçlerinin uzamasının önüne geçildi. Çevreci uygulama sayesinde binlerce ağacı kesilmekten kurtarıldı ve tonlarca kâğıt tasarrufu sağlandı.

01.01.1999 Referans

UYAP Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığının kuruluşu