Türkiye’nin Dijital Lira Otobanı

Açıklama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yenilikçi finansal teknolojilerden yararlanarak dijital ödemeleri yaygınlaştırmak üzere Türkiye Dijital Lirası Otobanı Projesini başlatmıştır. Türkiye Dijital Lirası Otobanı Projesi ödemelerin ucuz, etkin, anlık ve sürekli olarak gerçekleşmesinin sağlanması amacıyla yürütülen ve çeşitli aşamalardan oluşan bir dijital altyapı projesidir. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile birlikte ödeme alanı açık bankacılık altyapısı, Kamu Ödemeler Geçidi ve Karekod Yönlendirme Sistemi tesis edilmiş olup söz konusu sistemler karekodlu ödemelerle birlikte 2023 yılında devreye alınarak kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Diğer taraftan, yine BKM ile birlikte Türkiye Dijital Lira Otobanı Projesinin önemli bir unsuru olan Milli Kart Şemamız TROY’un geliştirilmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaşmasına ilişkin çalışmalar sürmektedir.

Vizyon

Türkiye Dijital Lirası Otobanı ile ödemelerin ucuz, etkin, anlık ve sürekli olarak gerçekleşmesinin sağlanmasıyla liralaşmaya ve ülkemizin daha az nakit kullanan bir toplum olma hedefine katkıda bulunulması ile finansal tabana yayılmanın desteklenmesi amaçlanmaktadır.

MEDYA

30.06.2022 Referans

QR İş yeri ödemelerinin canlıya geçişi için son gün

04.03.2022 Referans

Dijital Türk Lirası Projesi birinci fazının başlaması

18.02.2022 Referans

Ödemeler alanın açık bankacılık standardının yayınlanması

15.09.2021 Referans

ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtlarının imzalanması ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu”nun oluşturulması

08.01.2021 Referans

FAST ve Kolay Adresleme Sisteminin hizmet vermeye başlaması

18.12.2020 Referans

FAST’ın pilot kullanıma açılması

22.11.2019 Referans

6493 Sayılı Kanunda değişiklik yapılması