Türkiye Mekânsal Strateji Planı, küresel olarak ekonomide risklerin ve belirsizliklerin sürdüğü, iklim değişikliğinin etkisiyle çevresel risklerin ve afetlerin arttığı, Covid-19 Pandemisi ile beraber dinamiklerin değiştiği ve çatışmalar nedeniyle göç dalgalarının yaşandığı bir ortamda hazırlanmıştır. Böyle bir ortamda pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede olduğu gibi ülkemizde de ulusal politikaların belirlenmesinde daha stratejik bir bakış açısı benimsenmiştir. Bu doğrultuda hazırlanan Türkiye MSP, stratejik planlama yaklaşımı ile ortak karar alma süreçleri tesis edilerek başta ilgili kurum ve kuruluşlar olmak üzere tüm paydaşların sürece katılımı ile ortaya konulan vizyon, hedef ve stratejiler çerçevesinde ulaşım, lojistik, sanayi, turizm, çevre, iklim gibi pek çok konuyu ve sektörü barındıran, şematik gösterim tekniğine sahip, esnek ve uygulanmada eylemler ile aktörler arasındaki ilişkileri kurgulayan bir referans planıdır.
Türkiye Mekânsal Strateji Planı ile ekolojik denge, afet risklerine karşı dayanıklılık, iklim değişikliğiyle mücadelede, sera gazı azaltımı ve uyum, tarımsal üretim ve bütünleşik su yönetimi, yerleşmelerde yaşanabilirlik, bilgi toplumu, toplumsal ve kültürel sürdürülebilirlik, varlık odaklı yerel kalkınma, ekonomik rekabet ve refah, yeşil hareketlilik ve erişilebilirlik hedeflenmektedir.
Türkiye Mekânsal Strateji Planının Hazırlanması ve Stratejik Çevresel Değerlendirme Sürecinin Yürütülmesi Projesi III. Etabı
Türkiye Mekânsal Strateji Planının Hazırlanması Projesi II. Etabı
Türkiye Mekânsal Strateji Planının Hazırlanması Projesi I. Etabı
Mekânsal Strateji Planlaması Ön Hazırlık ve Araştırmaları
Üst Ölçek Mekânsal Strateji Planlaması Hazırlama, Uygulama ve İzleme Süreci Yöntem ve Esaslarının Belirlenmesi Projesi