Türkiye e-Devlet Kapısı (CBDDO)

Açıklama

e-Devlet Kapısı, 2008 yılında erişime açılmış ve günden güne gelişimini sürdürerek binlerce kamu hizmetinin sunulduğu, yüzlerce kamu kurumunun entegre olduğu bir yapıya dönüşmüştür. Türkiye’nin dijital yüzü haline gelen bu platform, hizmetlerin günden güne artırıldığı, içeriklerinin genişletildiği ve toplumun her kademesinden vatandaşlarımıza, kamu kurumlarına ve özel sektöre 7/24 hizmetlerin sunulduğu bir yapıdır. Teknolojik gelişmelerle eş zamanlı olarak e-Devlet Kapısına yönelik yazılım ve donanım güncellemeleri sürekli yapılmakta, güvenlik ve kaliteden ödün vermeksizin alanında uzmanlaşmış personelle güncel, dinamik ve vatandaşların güvenini kazanmış bir platform olarak ilerlemektedir. Kamu memnuniyet anketi verilerine göre e-Devlet Kapısından memnuniyet oranı 2021 yılında %95 olarak gerçekleşmiştir. Adaletten sosyal güvenlik ve sigortaya, sağlıktan ulaştırmaya, eğitimden çevre ve şehirciliğe kadar geniş bir yelpazede hizmet sunumunun yapıldığı e-Devlet Kapısında en çok kullanılan hizmetlere de doğrudan erişim sağlanabilmektedir.

Vizyon

Proje ile dijital hizmetlere yönelik yüksek vatandaş memnuniyetini muhafaza etmek, vatandaşların hayatını kolaylaştıran hizmetleri sunmaya devam etmek, yeni teknolojilerle güvenlik düzeyi yüksek ve kullanıcı odaklı dijital hizmet sunumunu bütünleşik hizmetler odağında üst segmentlere taşımak ve uluslararası endekslerde ülkemizi daha üst seviyelere eriştirmek amaçlamaktadır. Türkiye’yi siber uzayda daha güçlü kılacak yeni ve uygun teknolojilere hızlı adaptasyon, üretkenlik, yüksek rekabet gücü, çevik veri yönetişimi ve yeşil dönüşüm hedeflerine uygun politika ve stratejileri hayata geçirerek, Dijital Türkiye’yi yıkıcı teknolojiler başta olmak üzere anlık değişim ve dönüşümün beklenmedik etkilerini yönetebilecek bir yapıya kavuşturmaktır.

MEDYA

01.01.2022 Referans

Hac İşlemleri bütünleşik hizmetinin devreye alınması

01.01.2022 Referans

Umre ve Kudüs Turları Kayıt Başvurusu bütünleşik hizmetinin devreye alınması

01.01.2022 Referans

e-Devlet Kapısına erişimde internet kotasının harcanmamasına ilişkin Kotasız e-Devlet çalışmasının hayata geçirilmesi

01.01.2022 Referans

Türkiye ve Azerbaycan e-Devlet Sistemleri arasında veri entegrasyonuna yönelik ilk çalışmanın başlatılması

01.01.2021 Referans

İkametgahım bütünleşik hizmetinin devreye alınması

01.01.2021 Referans

Çalışma Hayatım bütünleşik hizmetinin devreye alınması

01.01.2020 Referans

İlk bütünleşik hizmet olarak “Araçlarım” hizmetinin sunulmaya başlanması

01.01.2020 Referans

Elektrik abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinin tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde e-Devlet Kapısından sunulması

01.01.2020 Referans

Doğalgaz abonelik ve fesih başvuru hizmetlerinin tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde e-Devlet Kapısından sunulması

01.01.2020 Referans

65 yaş ve üstü vatandaşlara ikametlerinde e-Devlet Kapısı Şifresi dağıtımına başlanması

01.01.2019 Referans

e-Devlet Kapısının yönetilmesi ve işletilmesi sorumluluğunun CBDDO’ya devri

01.01.2018 Referans

İş dünyasına yönelik tüzel kişi hizmetleri sunulmaya başlanması

01.01.2015 Referans

İnternet Bankacılığı ile giriş uygulamasının açılması İşitme Engelli Çağrı Merkezinin hizmete başlaması

01.01.2012 Referans

İlk yerel yönetim entegrasyonunun sağlanması

01.01.2009 Referans

Alo 160 e-Devlet Çağrı Merkezinin hizmete alınması Kimlik Doğrulama hizmet sunumuna başlanması

01.01.2008 Referans

Türkiye e-Devlet Kapısı (CBDDO)

2000’li yılların başında Türkiye’de kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulabilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar, 2008 yılında dağınık halde sunulan dijital kamu hizmetlerinin www.turkiye.gov.tr adresinde tek bir çatı altında birleştirilmesine olanak sağlamıştır. Böylece Türkiye, tüm kamu kurumlarının entegre çalıştığı ve dijital hizmetlerini vatandaşlara ulaştırdığı e-Devlet Kapısı ile tanışmıştır. Ayrıca dijital hizmet kavramı bürokrasi ve kırtasiyeciliği azaltan temel bir kamu yönetimi yaklaşımı olduğu için tüm dünyada kabul gören e-Devlet çalışmaları ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de hızla benimsenmiştir. Bu sayede belgeden veriye dönüşüme adım atılarak, kamudaki hizmet süreçleri; mevzuat, yazışma, belge gibi unsurlardan sadeleştirilerek daha yalın yönetim anlayışının temelleri atılmıştır. 2008 yılında 22 hizmet ile açılan e-Devlet Kapısı, 30 Kasım 2022 tarihi itibarıyla 933 kuruma ait 6.700 hizmet sunan devasa bir dijital hizmet platformu haline gelmiştir. e-Devlet Kapısında hizmet sayısının artırılmasının (nicelik) yanı sıra birbiriyle ilintili birçok hizmetin tek bir yerde görüntülenebildiği bütünleşik hizmet modeline geçilerek hizmet kalitesinin de artışına yönelik önemli çalışmalar yürütülmektedir. 2020 yılında başlatılan çalışmalar ile devreye alınan bütünleşik hizmet modeli geliştirilmekte ve çeşitlendirilmektedir. 30 Kasım 2022 itibarıyla; e-Devlet Kapısı üzerinden, Çalışma Hayatım 267 milyondan, Araçlarım 358 milyondan, İkametgâhım 24 milyondan, Hac İşlemleri 1 milyondan, Umre/Kudüs Turları Kayıt Başvurusu 180 binden fazla kullanılmak üzere 5 adet bütünleşik hizmet sunulmaktadır. Bu 5 hizmet dışında askerliğim ve varis-muris ilişkisine dayanan farklı işlemlere yönelik yeni bütünleşik hizmetlerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar da devam etmektedir. 2022 Kasım itibarıyla e-Devlet Kapısı’na giriş sayısı 3 milyarı aşmış durumdadır. e-Devlet Kapısı’nda güvenliğin artırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında 2 aşamalı giriş, vatandaşlarımızın internet kotasından harcamayan “Kotasız e-Devlet” hayata geçirilmiştir. Ayrıca tüm Türkiye’de hayata geçirilen elektrik ve doğalgaz abonelik başvuru ve fesih işlemlerinin e-Devlet Kapısından sunulmasına ek olarak su ve kanalizasyon idarelerinin abonelik işlemlerinin de kapsama alınmasına yönelik çalışmalar hızla sürdürülmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi karbon ayak izinin azaltılması amacıyla benimsenen yaklaşımlar doğrultusunda Yeşil e-Devlet Kapısı çalışmaları başlatılmıştır. 2020 yılında 65 yaş üstü vatandaşlarımızın dijital hizmetlere ulaşması amacıyla evlerinde e-Devlet Kapısı şifresi teslim edilmesi uygulamasının engelli vatandaşlarımıza da yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır.