Şehirler için farklı Doğa Temelli Çözümlerin uygulanması, iklim değişikliğine uyumu teşvik ederek iklim şoklarına karşı direncin geliştirilmesi açısından önemlidir. Küresel sıcaklık artışını +1.5°C ile sınırlamak için 'net sıfır' hedeflerine ulaşma yarışıyla birlikte, doğaya dayalı çözümler iklim değişikliğine yanıt vermek için giderek daha kritik bir araç olarak görülmektedir. Türkiye'de şehirleri soğutmak ve enerji talebini azaltmak ya da taşkınları yönetmenin yeni yollarını sağlamak suretiyle, kentsel alanlar için doğa temelli çözümlerin uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Son yıllarda hızlı bir şekilde yaşanan demografik ve ekonomik değişimler kentsel sürdürülebilirliğin sınırını zorlayarak, ülkemizde gıda konusunda yaşanabilecek tehditler üzerinde yapılan tartışmaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle son on yıldır ülkemizde ve dünya üzerinde meydana gelen felaketler düşünüldüğünde ekolojik dengenin korunmasının ne derece önemli bir durum olduğu iyice anlaşılmıştır ve bu doğrultuda kentsel tarım uygulamalarına ilişkin denemeler başlatılarak iklim değişikliği ve sürdürülebilir şehirlere katkı sağlanması açısından önemli bir adım olacağı fikri geliştirilmiştir.
Kentsel Dönüşüm Alanlarında İklim Değişikliğine Uyum ve Afet Riskinin Azaltılması İçin Doğa Temelli Çözümler Geliştirilmesi
Türkiye'de doğa temelli çözümler terimi ulusal mevzuatta yer almamaktadır. İklim değişikliğinin hafifletilmesi için bu tür çözümlerin uygulanması için bazı çabalar vardır ancak sınırlıdır ve bunlar belirli kriterler ile uygulanmamaktadır. Anlamı, özü, temel gereksinimleri/özellikleri, kriterleri, uygulama kuralları ve prosedürleri hakkında ortak bir anlayış oluşturmak için Doğa Temelli Çözümler için uygulama kılavuzları oluşturulması önemlidir. Doğa temelli çözümler; doğadan ilham alan, desteklenen veya doğadan kopyalanan, uygun maliyetli, aynı anda çevresel, sosyal ve ekonomik faydalar sağlayan ve dayanıklılık oluşturmaya yardımcı olan eylemlerdir. Son yıllarda doğa temelli çözümlerin özellikle kentlerde nasıl uygulanacağı ile ilgili çeşitli yöntemler geliştirme ve bunları hayata geçirme çalışmaları önem kazanmaktadır. Kentsel dönüşüm alanlarında doğa temelli çözümlere yönelik kılavuz geliştirilmesi kentlerin sürdürülebilirliğini artırmak ve kent planlarına entegre etmek için bir metodoloji geliştirmeyi ve uygulamayı amaçlayan bir projedir.