Hava kalitesinin iyileştirilmesi ve Paris İklim Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi için belirlenen "2053 yılı net sıfır emisyon hedefleri” doğrultusunda; öncelikle hava kirliliğinin yoğun olduğu ve hava kirleticilerinin büyük oranda ısıtma kaynaklı olduğu iller için çalışmalar gerçekleştirilmiştir ve dönüşüm çalışmaları başlamıştır.
Ülkemizde ısıtma kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla; enerji verimliliği ilkesi gözetilerek; yakıtların daha temiz teknolojilerle kullanılması, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması ve teşvik edilmesi, döngüsel ekonomi bakış açısıyla; atık ısıların ısıtmada kullanılması ve ısının daha etkin kullanımının ve kontrolü prensibiyle; bireysel ısınma yerine merkezi ve bölgesel ısıtmanın yaygınlaştırması, enerjinin depolanması konusunda Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Isıtmada Yeşil Dönüşüm Projesi
Şehirlerimizde hava kirliliğinin azaltım politikaları belirlenirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen yerli ve milli nitelikli Hava Emisyon Yönetim (HEY) Portalı ve NEFES yazılımının çıktılarından yararlanılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen HEY Portalı aracılığıyla ulaşım, sanayi ve evsel ısınma kaynaklarına bağlı emisyon envanteri hesaplamalarından ulusal, bölgesel ve yerel ölçekli hava kalitesi haritaları üretilmektedir. HEY Portalı ile km bazlı hava kalitesi haritaları NEFES Yazılımına girdi oluşturmaktadır. NEFES Yazılımı devreye alınarak 81 şehrimizin dijital ikizleri üzerinden metrekare seviyesinde hava kalitesi değerleri tespit edilecektir. Bu yazılım ile 84 milyon vatandaşımız, sabah evden çıkmadan şehrinde kullanacağı güzergâhtaki hava kalitesi seviyesini anlık olarak görebilecek ve bir güzergâh tercihi yapma imkânına kavuşacaktır. Üretilen haritalar, bilimsel olarak teknik anlamda politikaları yönlendirecek düzeyde şehirlerin kent bilgi modelleri, yol ağları, kent topoğrafyası ve trafik yoğunluğu gibi bileşenlerini kullanarak hava kalitesini yüksek çözünürlükte temsil etmektedir. 25 il ve tüm ilçe merkezlerine ait veriler başarı ile üretilmiş durumdadır.