Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile koordineli olarak yürüttüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından finanse edilen, ihracat işlemlerinin blockzincire taşınması hususunda proje geliştirilmiştir. İhracat süreçlerinin blokzincir ağında işlenmesinin yaratacağı avantajların ortaya konulması, süreçlere sağlanacak katkının tespit edilmesi için bir Proof of Concept (demo uygulama) oluşturulmuş olup proje iki faz olarak ele alınmıştır. İlk fazda, konvansiyonel ihracat olarak bisikletin Avrupa Birliği’ne TCGB ile ihracatı çalışılmış olup, ikinci fazda ise kolonya ürününün ABD’ye BGB ile e-ihracatının çalışılması planlanmaktadır. Proje ile ihracat sürecinde tekrarlayan veri paylaşımının ortadan kaldırılmasının, kâğıt tabanlı prosedürlerin azaltılmasının, paydaşlar arası iş birliğinin artırılmasının, belgede sahteciliğin önlenmesinin, süreçlerin akıllı sözleşmeler yoluyla hızlandırılmasının, dağıtık defterler ve şifreleme yoluyla veri güvenliği ve izlenebilirliğin güçlendirilmesinin mümkün olup olmadığı test edilecektir.
İhracat Sürecinin Blokzincir Teknolojisi ile (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı Projesi pilot bir proje olmakla birlikte, kamuoyuna blokzincir teknolojisinin bir kripto varlıklar üzerinden varlık yatırımı ve değer değiştirmenin ötesinde ihracat ve dış ticaret işlemleri dahil, devlet işlerinin kağıtsız ortama taşınmasında blokzincir teknolojisinin kullanılabileceğinin ortaya konmasıdır. Blokzincir teknolojisinin, dağınık defter yapısı ve algoritması ile daha güvenli bir yapı olmasının yanı sıra işlem miktarını ve sürecini azaltabileceği düşünülmektedir. Çıkan sonuçlar ve Ticaret Bakanlığı tarafından gümrük işlemlerinde yürütülmesi planlanacak diğer çalışmalar ile Bakanlığın blokzincir vizyonu ve eylem planları oluşturulacak ve bu çalışmalar Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin de katkıları ile diğer kurumlar ve ülkeler için örnek bir uygulama olarak ortaya konulacaktır.
Sivil Toplum Kuruluşları (Gümrük Müşavirliği, Lojistik, ilgili sektörler) Proje ile değişen iş paradigmaları hakkında istişare
“İhracat Sürecinin Blokzincir Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı” Teknik İş Birliği Projesi Blokzincir Topluluğu Ve Üniversiteler İle Sanal Atölye
Dijital Dönüşüm ve Blokzincir Teknolojisi Kullanımının Dış Ticaretin Verimine Etkisi Çevrim İçi Toplantı
Projenin ilk fazının tamamlanması
İhracat Sürecinin Blokzincir Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı
Tasarlanan ekosistemde sadece bir blokzincir ağının kullanıma sunulması değil, akıllı sözleşmeler ile süreçlerin hızlanması, belge yerine sadece belgeye ait veri ile işlem yapılması ve veri kontrol ve üretme işlemlerinin otomasyonu ile birlikte aracı kurumların kaldırılması gibi iyileştirici ve yenilikçi geliştirmeler de söz konusudur. Mevcut süreç analizleri için ilgili paydaşların her biri ile toplantılar gerçekleştirilmiş; blokzincir üzerinden dolaşıma girmesi tasarlanan her veri ile bilgi ve belge için örnekler toplanmıştır. Süreçler tamamlandıktan sonra, mevcut iş akışından yola çıkılarak blokzincir ile dizayn edilen bir iş akışı yaratılmıştır. İş akışının tamamlanması ile yapılan değişikliklerin gerekçelerini anlatan dizayn edilen süreç analizleri dokümantasyonu yaratılmıştır. Gümrük ve hukuk danışmanları ile birlikte çalışmalar düzenlenerek yeni blokzincir ekosisteminin kullanımı için değişmesi veya genişletilmesi gereken mevzuat, yönetmelik ve kanun maddeleri tek tek ele alınarak politika geliştirmeye yönelik analizler ve öneri setleri yaratılmıştır. Böylece, teknik anlamda gereksinim analizleri yapılarak blokzincir kullanıcısı olacak şirket ve kurumların neler yapmaları gerektiği ortaya konmuştur.
Projenin açılış toplantısı