Son yıllarda deniz çöpleri tüm dünyada küresel bir çevre problemi olarak görülmektedir. Şubat 2021’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi (UNEA 5.2) toplantısında plastiklerin ve deniz çöplerinin önlenmesine yönelik uluslararası yasal olarak bağlayıcı bir belgeye hazırlanması kararı alınmış olup, 2024 yılına kadar yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma taslağı hazırlamak üzere bir Hükümetlerarası Müzakere Komitesi (INC) kurulması kabul edilmiştir.
Ülkemizde deniz çöplerinin önlenmesine yönelik halkın bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılmasına yönelik faaliyetler Sıfır Atık Mavi hareketi ile desteklenmektedir.
Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması
Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması Ve Uygulanması Genelgesi ile deniz çöpleri terimi ilk kez mevzuatta yer almış ve buna yönelik çalışmalar düzenlenmiştir. Genelge ile tüm kıyı illerimizde deniz çöplerine ilişkin kaynakların tespiti ve bölgeye özgü çözümlerin ortaya konulması sağlanmıştır. Deniz çöpleri en yaygın olarak nehirler vasıtasıyla karadan denizlere ulaşmaktadır. Nehirlerden gelen deniz çöplerinin önlenmesine yönelik nehir ağzı bariyerleri önde gelen çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Nehir ve derelerin denize ulaşan kısımlarında uygun yerlere çöp tutucu bariyer kurularak düzenli temizlenmesi faaliyetlerinin yapılması ve yaygınlaştırılması için gerekli fizibilite çalışmaları ve uygulamanın yapılması yönünde destek sağlanmaktadır.